19 Şubat 2013 Salı

BEBEK TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR?

BEBEĞİMİZ BEZDEN NE ZAMAN KURTULUR?

Çocuk sahibi olan, hatta 0-3 yaş arası bebek sahibi olan ebeveynlerin merak ettikleri, dört gözle bekledikleri gelişmelerden biri de bezden kurtuluş ve bebeğin tuvalet alışkanlığını kazanmasıdır. Nereden mi biliyorum ? Elbette ki kendimden. Oğlumuz Alperen Furkan henüz 22 aylık ama anne ve babası olarak şuanda beklediğimiz hareketlerin başında geliyor. 

Malum, 0-3 yaş arası bebeklerin aslında fazla bir masrafları olmasa da, hali hazırda kullanılan piyasadaki bebek bezleri, temizleme mendilleri, günlük değiştirme oranına göre epey bir külfet aileler için. Ayrıca değiştirme sıklığı, dışkının muhteviyatı, hareketliliği gibi nedenlerle pişik oluşumu da bizler için bir sorun. Bunların önüne geçmek için tabi ki kaliteli bebek bezleri kullanmayı tercih ediyoruz. Bu da ekstra masraf demek. Piyasada adet ve numaralarına göre 15 TL den 50 TL ye kadar bir çok bez var. Aslında bunlardan da önemlisi çocuğumuzun hareket özgürlüğünü biran önce kazanması, sağlıklı gelişimine devam etmesi. Lakin bu iş o kadar kolay değil. Sabır ve zamanlama istiyor. Onunla olan iletişimimizde çok çok önemli bir sınav olarak karşımızda duruyor. Bu nedenle bende bazı araştırmalar yaptım. Bu araştırmayı da sizlerle paylaşmak istedim. 

DOĞRU ZAMANLAMA!

Yürümeye başlayan çocuğunuzun bağırsaklarını ve idrar torbasını da denetleyebilmesi önemli bir gelişmedir. Bu ona yürümeyi öğretirken harcadığımız kadar bile çaba gerektirmez; zaten doğal gelişiminin bir sonucudur. Ebeveynler olarak ilk başta yapacağımız tek şey onu yüreklendirmek ve fırsat tanımaktır. Çocuklarımız daha iki yaşını bitirmeden kakasının ve çişinin geldiğini anlamaya başlar. Bundan sonra sıra, erişebileceği bir yerde ise (ki bu çok önemli), oturağa oturup kakasını ya da çişini yapması gelir. Çişini mi yoksa kakasını mı yapmayı daha önce öğreneceği belli olmaz. Artık normal don giymeye başladığı bu günlerde bile altı sık sık kirlenebilir. Bu konuda çok sabırlı olmak gerekir. Çocuğunuza, vücudu buna hazır olmadan tuvalet eğitimi vermeye kalkışmanız zaman kaybı ve hüsrandan başka bir şey değildir. En ufak hatada özellikle erkek çocuklarda bu işlemin onda kabus gibi bir eylem olduğunu hissetmesini sağlar. 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Bizlerden gelebilecek herhangi bir baskının, çocuğumuzun aklını karıştıracağını ve korkutacağını unutmamalıyız. Onların, bizim ne istediğimizi algılamaları, ne yapmaları gerektiğini anlamalarında bocalamasına ve korkarak kaçınmalarına neden olabilir. Davranışlarımız gayet esprili ama net ifadelerle olmalıdır. Unutmayalım ki şu anda onların hayatındaki her şey bir oyundan ibaret. Yapacağı işi başarmasını kolaylaştırmamız gerekli, sık sık başarısızlığa uğradığını düşünürse denemekten vazgeçebilir. Başardığında ise sevincimizi fazla abartmadan göstermemiz önemlidir. Tuvalet eğitimi ile ilgili bir yanlışlık yaparsa üzerinde durmamalı ve onu kesinlikle azarlamamalıyız. 

GÜNDÜZ TUVALET ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI

Öncelikle, çocuklarımıza tuvalet eğitimi verirken ihtiyacımız olan nesneler nelerdir onlara bakalım. Aslında çok çeşitli malzemeler yok. Bu ürünler; bir oturak (lazımlık), plastik astarlı don (emici iç yüzeyli) ve bir ileri ki safhada ihtiyaç olan Klozet adaptörüdür. Klozet kazalarına sebebiyet vermemek için klozet adaptörünü kayma yapmayan bir ürün şeklinde tercih etmemiz gerekir. 

Sıra tuvalet alışkanlığının kazandırılmasında; En önemli kural, çocuğumuz hazır olana kadar beklemektir. Bu durum erkek çocuklarda 3 yaşına kadar sürebilir. Genellikle 2 yaşlarında bizlere bağırarak veya bezini göstererek, kirlettiğini ve bundan rahatsız olduğunu belli ediyorsa, öğle uykularından altı kuru şekilde kalkıyorsa oturak eğitimine hazır demektir. Biraz ilgi ve gözlemle bunu rahatlıkla görebiliriz. İlk işimiz ona oturağı göstererek ne işe yaradığını anlatmaktır. Daha fazla ileri gitmeden oturağı tuvalete bırakıp bir kaç gün beklemeliyiz. O yavaş yavaş oturağın varlığına alışacak ve denemeler yapacaktır. Bizde ona nasıl oturacağını gösterebiliriz. Bu süre zarfında altı bağlı kalabilir. Uygun zamanı ayarlamak bu işte çok önemlidir. havaların sıcak olduğu yaz ayları bu iş için mükemmel zamanlama olabilir. Eğer sabrederseniz bu eğitimi bir iki haftada tamamlayabilirsiniz. Bu iki hafta içerisinde çocuğunuza plastik astarlı ve emici özellikte bir don giydirin. Tuvalet oturağını yakınınızda bulundurun ve çocuğunuz bir şeyler yiyip içtikten sonra onu oturağa oturtun. Bu süre zarfında yüreklendirici olun  ancak fazla ısrarcı davranmayın. Oturmasına yardım etmek için şortunu indirin, işerken pipisini tutmasına yardımcı olun ve en önemlisi sizden yardım isterse teşekkür edin. Eğer oturaktan hemen kalkarsa beş dakika daha oturmasını söyleyin. Onu bu süre zarfında bir oyuncak veya bir kitap ile oyalayabilirsiniz. Buna rağmen kakasını ya da çişini yapmıyorsa, kalkıp oyun oynamasına veya ilgisini dağıtmasına izin vermelisiniz. Kendiliğinden oturağa gidip oturursa onu övün ve onun ne kadar iyi bir çocuk olduğunu vurgulayın. Eğer kakasını ve çişini yaptıysa üstünü uygun ve sakin bir şekilde temizleyin. Asla tiksinti ifadeleri göstermeyin ve kalkarken oturağın devrilememesi için onu tutun. Sonra da oturağını tuvalete döküp temizleyin. İlk dönemeci geçtik sayılır ama daha bitmedi. Bu aşamada onun her seferinde oturağı anımsamasını beklemeyin, altını kirlettiğinde onu asla asla azarlamayın. Oturağa oturmasını anımsatmak ve onu cesaretlendirmek her zaman bizim görevimiz bunu unutmayın. Her zaman sevecen ve esprili bir tavırla altını temizleyip temiz çamaşır giydirin ve onunla sürekli konuşun. İki hafta geçtiğinde bile çocuğunuz tuvalet eğitimini anlamıyor ve oturağı hiç kullanmıyorsa, alt bezinden kurtulmak için henüz erken demektir. Altını bağlamayı sürdürün ve birkaç hafta sonra yukarıda anlattığımız işlemi tekrar deneyin. Onun oturağa alışabilmesi için bu işlem birkaç defa tekrarlanabilir, sabır etmek gerekir.


Artık gündüzleri oturağı kullanıyorsa, öğle uykularında bir hafta boyunca altı kuru olarak kalktıysa çocuğumuz, alt bezi olmadan gezebilir. Zaten kendisi de bez başlanmasına karşı çıkar. öğle uykusundan kalkar kalkmaz oturağa oturmasını önerin. Çocuğunuzu öğle uykusuna bezsiz yatırmanız, onu geceleri de altını ıslatmamaya hazırlayacaktır. Tuvalet eğitimini tam olarak alana dek dışarı çıkacağınız zaman altını bağlayın. İşi sağlama almak için, bağlamadan önce onu zorlamadan oturağı kullanmasını anımsatın. Otomobille çıkıyorsanız, kolaylıkla durma olanağı da yoksa altını bağlayın. Yanınıza mutlaka oturağını, temizleme mendillerini ve temiz giysilerini alın. 

Oturağı kullanmaya başlamasından bir kaç hafta sonra, onunda sizin gibi tuvaleti kullanabileceğini söyleyin. Bunun için kayma yapmayan bir klozet adaptörüne ihtiyacınız olacaktır. Tırmanması için bir tabure ya da basamak yerleştirin ve alışana dek ona yardımcı olmayı sürdürün. Oturmasına kalkmasına yardım edin. Pantolonunu indirmesine, pipisini tutmasına, altını temizlemesine yardımcı olun. 4-5 yaşına kadar altını kendisi temizleyemez. En önemlisi de tuvalet sonrası hijyen kurallarını mutlaka öğretmeye başlayın. Sifonu çekmesini, ellerini yıkamasını mutlaka gösterin. 

GECE TUVALET ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI

Çocuğunuz sabahları altı kuru kalkana kadar bekleyin. Bir hafta boyunca eğer altı ıslanmıyor, kirlenmiyorsa geceleri alt bezi bağlamaktan vazgeçebilirsiniz. Birinci hafta boyunca geceleri altını bağlamadan yatırın, pijama yada don giydirmeyin. İsterseniz su geçirmeyen bir örtü (Alez) ile yatağı korumaya alın. Yatmadan önce onun tuvalete gitmesini sağlayın. Gece boyunca bir sorun çıkmadan uyuması gerekir, ama eğer yatağını ıslatırsa, geceleri alt bezini çıkarmak için henüz erken demektir. Çocuğunuz, haftalar ya da aylarca yapmadığı halde geceleri yatağını ıslatmaya başlarsa bunun nedeni yaşam düzenindeki köklü bir değişiklik olabilir. Bu konuda onu asla azarlamayın ve sevecenlikle altını temizleyip, temiz pijama giydirin, çarşafını değiştirin. Bu olay birden çok tekrarlanırsa, normale dönene ve yedi sabah üst üste altı kuru uyanana kadar bezini bağlayın. 5 yaş altına kadar altını ıslatabilir. bu normal bir durumdur. Gece yatmadan önce bir şeyler içirmemek fayda sağlamayacaktır.

Sonuç olarak bu gerçekten sabır gerektiren, onun sağlıklı büyümesinde önemli bir rol oynayan, aynı zamanda sizinle olan iletişimini de güçlendiren önemli bir sınavdır. Sonuçta her şey onlar için, onlarla güzel. Umarım verdiğim bilgiler yaralı olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Popüler Yayınlar